PREDAVANJE O AMERIČKOJ GNJILOĆI

Kreirano Subota, 23 Siječanj 2016 Napisao/la Darko Milinković

 

 

Jučer 22.01.2016 u Domu kulture u Konjščini održano je predavanje za pčelare.

Tema predavanja je bila Američka gnjiloća, predavač je bila Izv. prof.dr. sc Ivana Tlak Gajger iz Zavoda za biologiju i patologiju riba i pčela  Veterinarskog  fakulteta Sveučilišta  Zagreb u svojstvu docenta predstojnika Zavoda i voditelj laboratorija za bolesti pčela.

Sama bolest je dosta složena no ovim predavanjem htjelo se pčelare podsjetiti kako prepoznati, kako postupiti i koje su  zakonske obveze pčelara kod pojave Američke gnjiloće.

U našoj okolini na granici s Slovenijom i Krapinom pa i U Stubici ista je detektirana te se još jednom pčelare upozorava na rano otkrivanju bolesti i pravovremenoj reakciji za suzbijanje iste.

Kod detektiranja bolesti pčelar je obvezan prijaviti najbližoj Veterinarskoj ambulanti te da zajedno sa strukom krene u sanaciju istog.

Pored Američke gnjiloće dr. Gajger spomenula je najnoviju bolest a to je etinoza novoj nametničkoj bolesti koja je prije par godina bila u Americi a donedavno se pojavila i u Europi odnosno na jugu Italije.

Trenutno lijeka za etinozu nema jedino što se može djelomično spriječiti tehničkim rješenjima.

Konstatirano je da Etina ili popularno Kornjaš voli toplije klimu i tu se voli razmnožavati tako da se nadamo da kod nas u kontinentalnom dijelu gdje je ipak klima drugačija neće  nastaniti, ali ipak moramo biti na oprezu.

Na predavanju je prisustvovalo oko šezdesetak pčelara, što još nije dovoljno jer mi u udruzi imamo preko sto članova , tema je bila  vrlo interesantna i poučna.

Sredstva za ovo predavanje u 80% udjela sredstava učestvovala je županija  iz programa mjera edukacija za udruge u poljoprivredi, ostalo je finacirala sama udruga iz vlastitih sredstva.

 

Više o bolesti na linkovima.

 

http://www.pcelarstvo.hr/index.php/pcele/stetnici-i-nametnici/165-kornjas

http://www.vetstanicaminic.co.rs/usluge/FL/pcele/PARAZITI_PCELA.pdf

 

Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle