Zlatošipka

Kreirano Četvrtak, 21 Ožujak 2013 Napisao/la Darko Milinković

Zlatošipka( Solidago canadensis) spominje se još od travnja 1928. godine. Ona pripda u isti rod kao i druge obilno medne biljke. Zlatošipka je donesena iz Amerike, kao i njezina srodnica (Solidago serotina). Za to vrijeme što pomoću vjetra, što uz pomoć pčelara raširila se diljem Europe. Zlatošipka naraste 1,50 do 2 metra, već prema kakvom je tlu na kojem raste, ali jedan od uvjeta je i vlaga u zemlji, za dobar rast.

Stabljika dosegne debljinu 5 do 10 mm. Stapke se u lipnju u gornjoj trečini razgranaju, a na njihovim grančicama se u srpnju pojave cvjetovi i zavisno od vremenskih prilika cvjetaju do rujna. Pčele ih vrlo rado posjećuju jer obiluje nektarom. Njezina srodnica Solidago serotina, pak cvjeta od kolovoza pa do početka listopada. Tako su obje biljke neprestano više od deset tjedana“ na raspolaganju“( ako su dobri klimatski uvjeti) pčelama za tihu pašu. U proljeće iz jedne sadnice istjera 5-15 novih izdanaka. Zbog toga se ova biljka, gdje se jedanput ukorijeni naglo širi na sve strane. Kao što sam naveo u početku teksta zlatošipka je donesena iz Amerike, gdje je ima oko 80 vrsta, a sada se spominje brojka čak do 150 vrsta. A još manje je zanimljivo kako je zlatošipka stigla u ove krajeve. Prije 90 godina pčelari su kupovali iz Njemačke( dok je bila Austrougarska) sjeme zlatošipke i to 700 zrnaca za 30 pfeninga, te su je sijali i na taj način se raširila prvenstveno u podruèčjima uz rijeke, kanale a onda na neobrađene površine. Boja meda je zlatnožuta do tamnožute,značajno je napomenuti da kristalizacijom med potpuno ne otvrdne, te je dobar za prezimljavanje pčelinjih zajednica.

Na našem području Zlatošipke ima svake godine sve više. raste na zapuštenim oranicama kojih kod nas na žalost ima sve više. Uvijeti za dobro medenje su temperature zraka od 26°C do 28 °C i velika vlaga no na našem području ne medi kao u močvarnim područjima kao napr. Lonjsko polje ,uz kanale , uz r. Darva i r. Muru u Međimurju gdje se po idelanim uvijetima dobije i do 15 kg po košnici. Jedini spas za pčele u ovo vrijeme da počne mediti Zlatošipka i bijela djetelina.Na našim livadama već je trebala biti obavljena druga košnja no zbog suše i prepaljenog korijena to će kasniti. Inaće ako će biti dobra jesen, duga i topla onda će to biti spas za pčele. Nadamo se da uz prirodnu hranu i prihranu šečerom pčele će stvoriti dovoljno zalihe hrane za zimu te da će prezimiti.

 

Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle