Vrba iva

Kreirano Utorak, 26 Ožujak 2013 Napisao/la Darko Milinković

 

Vrba iva (lat. Salix caprea) je bjelogorična vrsta drveća iz porodice vrba (lat. Salicaceae). Jedna je od vjesnika proljeća. U narodu se rese zovu "cice mace".


Izgled


Kora je debla zelenkasta i dugo vremena glatka. Pupovi su debeli i sjajnosmeđi. Izbojci su debeli, u početku sivo dlakavi. Lišće je široko jajoliko ili eliptično, 6-10 cm dugo i 3-6 cm široko, odozdo bjelkasto-pustenasto, s 6-10 postranih žila. Vrh lista često je spiralno usukan. Palistići su bubrežasti i nazubljeni, kraći od peteljke. Cvate prije listanja. Rese su debele i do 4 cm dugačke. Cvjetni priperci su raznobojni, crnkasta vrha. U muškom cvijetu su 2 prašnika. Oprašuje se kukcima.


Rasprostranjenost


Raste kao grm ili manje drvo u nizinskim šumama Europe, jugozapadne i srednje Azije. U Hrvatskoj je autohtona vrsta. Široko se rasprostire i ne prijeti joj opasnost od izumiranja. Javlja se na vlažnim staništima uz obale rijeka i jezera. Može rasti i na manje vlažnim staništima, gdje je prikladan sastav tla.

Med od vrbe kao monoflorni med doista je rijetkost jer se može vrcati tek svakih nekoliko godina, kada se poklope brojni preduvjeti, od atmosferskih prilika do vremena cvjetanja. Osim toga, u našim krajevima gotovo da su nestali nekad brojni vrbici, što dodatno otežava proizvodnju. Danas je vrba jako bitna za ranoproljetni razvoj pčela zato danas u proljetnom medu ima i mješavine nektara od vrbe nektara cvjetova voćaka i livade.

Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle