PČELARIMA DODIJELJENO 100.000,00 KN OD ŽUPANIJE

Kreirano Srijeda, 05 Kolovoz 2015 Napisao/la Darko Milinković

 

 

Župan Željko Kolar, zamjenik župana Ferek Jambrek i predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Darko Milinković su se povodom donošenja Odluke o dodjeli 100.000,00 kuna  potpore Savezu za prihranu pčela u utorak 4.kolovoza u Krapini obratili   javnosti.

 Župan Željko Kolar je odluku o dodjeli financijske pomoći Savezu pčelara  Krapinsko– zagorske županije donio nakon prošlogodišnje katastrofalne pčelarske  godine ,  na zahtjev Saveza PU KZŽ i razgovora sa strukom dodijeljena je dodatna pomoć zagorskom pčelarima.

 Župan Kolar je istaknuo da je ova odluka samo jedan korak u dugoj i bogatoj suradnji Krapinsko-zagorske županije i zagorskih pčelara. Vrhunski bagremov med je uz puricu s mlincima i štrukle, jedan od naših domaćih proizvoda koji privlači turiste i kojim se zagorje osobito ponosi.

Županija će i dalje financirati pčelare koji su  udruženi u  zajednicu , a pčelare i pčelarske udruge koje nisu u takvoj asocijaciji,  neće .

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ  Darko Milinković se zhvalio na dodjeli sredstava i istaknuo je da županija pčelarima pomaže i na brojne druge načine od kojih je istaknuo: materijalna pomoć u nabavci pčelarske opreme, edukacija i promocija meda. Naglasio je da  nije u pitanju med i materijalna dobit pčelara nego je bitna opstojnost pčele jer priroda u zadnje vrijeme baš ne mazi pčelare odnosno nisu stvoreni prirodni uvjeti da pčela može sama opstati u prirodi pa moramo pristupiti prihrani šećerom. Sami znamo koliko je važna pčela u prirodnoj ravnoteži i oprašivanju zato ju trebamo čuvati i brinuti se o njoj.

 Savez pčelarskih udruga  će dobivenu  pomoć  dodijeliti u obliku šećera svakom pčelaru prema godišnjoj dojavi pčelinjih zajednica za 2014.godinu te će ista  iznositi  cca 1,85 kg šećera po košnici.

Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle