MEGA ROJ KOD JUREŠE

Kreirano Petak, 12 Srpanj 2013 Napisao/la Darko Milinković

 

Nesvakidašnji događaj na pčelinjaku Dragutina Jureše, pčelara iz Gubaševa pokraj Zaboka pčele su  se izrojile te su sjele na manje drvo, a izgleda kao umjetnička  skulptura.

Gospodin Jureša pčelari od 1967 g. i do sada nikada nije imao tako veliki roj pčela. S obzirom da na toj  lokaciji  ima oko 80 pčelinjih zajednica prirodno se dogodilo nešto da su se spojili dva ili više rojeva koji  su se uhvatili na nisko drvo. Jureša pčelari na 500 LR košnica i jedan je od najuspješnijih pčelara u hrvatskom zagorju. Među prvima je u Hrvatskoj pokrenuo projekt za uzgoj   selekcioniranih matica tako da je u to vrije zagorje imalo četiri uzgajivača, a dva iz ostatka dijela Hrvatske. Jedan je od selečih pčelara koji  prevozi pčele širom Republike Hrvatske na sva pašna područja.

Kako se prilagođavao selidbi  odnosno prijevozu pčela tako je prvi konstruirao i prilagodio  kontejner za prijevoz LR košnica i po tom modelu danas pčelari rade isti.  Predsjednik je prve pčelarske Udruge „Hrvatsko zagorje“ na ovom zagorskom prostoru    sa sjedištem u Zaboku te je ujedno i delegat pčelara  Krapinsko-zagorske županije u Hrvatskom Pčelarskom Savezu.

 


Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle