PROSLAVA SVETOG AMBROZIJA ZAŠTITNIKA PČELARA I PČELA

Kreirano Ponedjeljak, 07 Prosinac 2015 Napisao/la Darko Milinković

 

 

U nedjelju 06.prosinca 2015.g u 18:00 sati u Crkvi Sveta Katarina u Zagorskim selima održala se misa i blagoslov pčelarskih zastava i pčelara povodom nadolazećeg blagdana Svetog Ambrozija zaštitnika pčela i pčelara koji se slavi 07.prosinca. Blagoslovila se pčelarska zastava od Saveza pčelarskih udruga KZŽ, Udruge pčelara „Nektar“ iz Konjščine i Udruge pčelara „Medeni „ iz Pregrade. Na misi je bilo nazočno oko šezdeset pčelarki i pčelara. Nakon ceremonije, blagoslova i mise pčelari su se nastavili družiti u prostorijama općine Zagorska sela. Iza nas je ostalo jedno lijepo iskustvo sa željom da se to uvede u tradiciju te da se svake godine tako okupimo i proslavimo našeg zaštitnika.

Ime svetog Ambrozija zapisano je u kalendaru 7. prosinca. Rođen je 340. godine poslije Krista u Francuskoj, točnije u Trevesu. Legenda kaže da se roj pčela, dok je bio beba, spustio na njegovu kolijevku i stavio med oko djetetovih usta. Pčele ga nisu ubole dok su izlazile i ulazile iz njegovih usta. Poslije su se digle visoko u nebo i nestale. Taj je događaj nagovijestio Ambrozijevu buduću ulogu. Završio je studij u Rimu i osnovao rezidenciju u Milanu. Poslije smrti milanskog biskupa, Ambrozije je izabran za novog. Poštovali su ga kao zaštitnika grada Milana.
Sveti Ambrozije je pčele poštovao, a pčelinju košnicu smatrao modelom skladne zajednice. Vjerovao je da pčele predstavljaju sve što je pobožno, sveto, uzvišeno i religiozno. Zbog toga se smatra zaštitnikom pčelara i pčelarstva.

 

 

Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle