STOP !!! SPALIONICI SMEĆA

Kreirano Četvrtak, 04 Travanj 2019 Napisao/la Darko Milinković

Poštovani pčelari, ljubitelji pčela i ljubitelji čiste i zdrave prirode!

 

Ne znam da li ste upoznati da se u Konjščini namjerava graditi spalionica – energana za smeće kapaciteta 3 tone na sat.Takvo nešto nije prihvatljivo za građane općine Konjščine i okolnih naselja, a pogotovo za nas pčelare.

Na inicijativu pčelara i u svoje ime na Skupu građana koji se održao u petak, 29.03.2019 u 18,00 sati u

Konjščini, istupio sam sa izlaganjem da su pčelari protiv izgradnje spalionice smeća u Konjščini, te da daju potpunu podršku kriznom Eko stožeru Konjščina. Svoje izlaganje nisam izrekao pod utjecajem niti jedne političke stranke, nego po svojoj savjesti i želji kao dugogodišnji pčelar, a i želji drugih pčelara.

 

Obrazloženje:

Udruga pčelara postoji već 25 godina. Tijekom tih svih godina narasla je u jednu od najvećih i najaktivnijih udruga pčelara u KZŽ i široj regiji, udruga broji sada 138 članova.

Upravni odbor Udruge pčelara „Nektar“ Konjščina na svojoj sjednici donio je Odluku kojom se udruga protivi gradnji spalionice radi zaštite pčela svih pčelara.

 

Okolica naših pčelinjaka okružena je sa predivnom i netaknutom prirodom, jednom riječju raj za pčele. U krugu od 10 do 15 kilometara od Konjščine, a što bi bio rizični krug zagađenja kako su stručnjaci za energetiku i toplinarstvo izračunali, naši pčelari imaju cca oko 2500 pčelinjih zajednica.

Tijekom svih ovih godina pčelari su izgradili jedan imidž za kvalitetu bagremovog meda koji je među najkvalitetnijima, a u konačnosti to i dokazuje da imamo svjetskog prvaka za kvalitetu bagremovog meda, nekoliko evropskih titula i pregršt zlatnih medalja na državnim i regionalnim ocjenjivanjima  za kvalitetu meda na što smo svi jako ponosni. Na račun tih uspjeha pčelara za Konjščinu se čuje i zna u mnogim zemljama EU, pa i sve do zemalja bliskog istoka, iz kojih su također bili zainteresirani za kupnju našeg meda. Takvu sliku su izgradili naši pčelari zahvaljujući čistoj i netaknutoj i bogom danoj prirodi. Izgradnjom spalionice ovo sve pada u vodu, sve će se pretvoriti u sivilo, a zelena boja zaštitni znak zagorja ide u zaborav. Dosta naših pčelara od prodaje pčelinjih proizvoda dopunjuje svoj kućni budžet, pogotovo oni sa niskim primanjima. Citiram mojeg prijatelja pčelara koji je sa suprugom jedno vrijeme bio bez zaposlenja, bez mjesečnih prihoda : „ Darko da nije bilo mojih pčela ne bi imao za kruh, pčele su me prehranile“ skoro kroz suze je izgovorio te riječi, zato ih danas pazi, mazi i drži kao svetinju.

Postavljamo pitanje tko će kupiti med od našeg pčelara kada će na etiketi pročitati da je med iz Konjščine ?

Mi pčelari borimo se i za opstanak pčela u prirodi, jer one vrše u prirodi oprašivanje i to oko 85%, dok ostalo su drugi kukci i vjetar. Kad je riječ o ekologiji, često se spominje Albert Einstein zato što mu se pripisuje ova izjava: „Nestanu li pčele s lica Zemlje, čovjeku kao vrsti neće preostati više od četiri godine života. Bez pčela nema oprašivanja, nema plodova, nema hrane, nema ni ljudi.“ U internetskim bazama podataka o Einsteinu ta izjava može se naći i u ovom obliku: „Uklonite li pčele sa Zemlje, uklonili ste i barem sto tisuća vrsta biljaka koje neće preživjeti.“,

I ovako nam pčele misteriozno nestaju, traže se uzroci, a to nije samo problem u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Svjetska pčelarska organizacija Apimondia ima ekspertnu skupinu koja se bavi otkrivanjem uzroka nestanka pčela. Cijeli svijet se bori za opstanak pčela, a mi hoćemo još više stezati omču oko vrata našim marljivim pčelicama. Francuska je zaratila sa farmaceutskom industrijom i zabranila više od oko 50% insekticida i fungicida radi zaštite pčela, a isti se naveliko upotrebljavaju u poljoprivredi. Upravo je ta zemlja dala veliki doprinos za opstojnost pčela u suradnji sa krovnom svjetskom pčelarskom organizacijom.

 

Molimo nadležne da dobro razmisle, apeliramo da se taj projekt ne realizira. Ne želimo samo zaštititi prirodu, već moramo štititi i misliti na ljude, pogotovo na našu djecu i unučad.

Copyright 2013. "Nektar" Konjščina - web by Brle